den lilla jubilaren



Idag har vi firat Mayas 6-månaders dag med alvedon, näsdroppar och en massa famntid.
Den dumma febern har hållt sig kvar och den lilla däsad ä däbbd.

Dagen till ära har hon rullat runt från rygg till mage om och om igen! :-)

Laddar....


...ååå hej, nu kommer jag...


Tadaa!


Det firar vi med en liten tumme! :-)

Nu håller vi alla övriga tummar också för att hon är piggare imorgon!

en måndag

Idag är den första dagen av Anders lediga veckor. Och den började vi med att försova oss!
Stressa upp till frukost och få iväg killarna till skolan. Kan tänka mig att det kan ha tagit nån extra minut för dem att gå i detta vita, snöiga landskap vi har... :-)

Vi hade lite ärenden i stan, så vi åkte in, började med att handla lite smågrejer på stan.
Sen åkte vi till Din Bil för att Anders skulle beställa en firmabil. Kontoret låg en trappa upp, så jag och Maya, som låg i vagnen, gick tillbaka till bilen. Det kan ju inte ta så hemskt lång tid, de hade ju offerten klar, den skulle bara bekräftas.

Nästan en timme (!!!) senare kommer Anders ut, irriterad och förbannad. Ingen offert hade funnits, så den kvinnliga försäljaren hade fått göra en ny, från scratch. Under beställningens gång hade Anders ifrågasatt flera saker, men hon hade bestämt hävdat att allt var helt korrekt.
När hon sen säger:
-Nu är din personalbil beställd! frågar Anders lite skeptiskt:
-Är det detsamma som en firmabil....?
Nä, det var det ju inte! Hon blev lagom irriterad, Anders ännu mer, och jag nog mest, där jag satt i en iskall bil med Maya!

Han fick gå därifrån utan att ha lyckats beställa nån bil, det hann inte bli någon lunch för oss och ingen handling (våra skåp ekar tomt här hemma!), för det var nu dags att åka hemåt för att hämta Hannes på skolan...

Kan man dra slutsatsen att kvinnor inte ska jobba med bilar tro...? Nä, nu är jag lite väl dömande: hon är säkert jätteduktig på det hon gör, men ibland kanske man ska lyssna lite noggrannare på vad kunden vill... hrhm...

Väl hemma så börjar Maya bli lite gnällig, hon är inte riktigt sig själv. Och under eftermiddagen och kvällen har hon fått feber. 
Stumpan har haft jättesvårt att komma till ro, men till slut somnade hon i min famn, helt utmattad. 

Vi får väl se hur natten blir. Hon har dubbla läkarkontroller imorgon, en för den studie vi är med i, och sen den vanliga halvårs-kontrollen. Men troligtvis blir det varken eller, utan en dag hemma i lugn och ro.
För imorgon är det faktiskt halvårs-dag för vår lilla prinsessa! Tänk vad fort det har gått! Jag skulle vilja bromsa lite.... samtidigt som vi njuter av varenda ögonblick av hennes närvaro!

När jag fick Lucas, så blev jag förvånad hur starkt jag kände för det lilla knytet.
När Hannes kom, så funderade jag över om jag skulle kunna lika starkt även för honom, och det gjorde jag ju! Och även denna tredje gång svällar känslorna över.
Jag har svårt att sätta ord på det, jag bara älskar de små. Alla tre. Av hela mitt hjärta.

1:a advent

Ja, jag vet att det egentligen är först imorgon. :-)
Detta är min absoluta favorit bland årets helger! Jag älskar att få byta julgardiner i alla (ja, alla!) rum, hänga upp stjärnor, sätta upp adventsljusstakar och pynta fint. För jag plockar faktiskt fram en hel del tomtar redan nu...


Den fina stjärnan jag inhandlade till sovrummet. Här måste gardinerna bytas också... ska bara hitta några först.


Ett hjärta pryder köksfönstret.


Japp, så fick de då titta ut igen, de små nissarna. :-)

Jag var baksugen tidigare idag, så jag ställde mig och gjorde en julig cheesecake, med pepparkakor och vit choklad, bl.a.


När vi väl skulle hugga i den efter maten, så påpekade Lucas att det ju var godis i den, så han ville inte ha pga sitt godislöfte. Och Hannes, kräsen som han är, konstaterade:
-Det där tycker inte jag om.
Jahapp, desto mer till mig och Anders! :-)

Fast en bit räckte, den är bra mastig...


Fina Markus har varit här och pysslat med oss idag då mamma och pappa var med storasyster på gymnastiktävling. Gosbollen. :-)

Hannes fotade en hel serie på Markus. :-)

Nu snarkar min andra hälft sen en bra stund tillbaka, barnen sussar och jag... ja vad göra? Tänk om jag skulle ta och värma på lite glögg, det vore ju ganska busigt va! ;-)

Mysig första advent till er! ♥

när vi nu talar om kyrkan...

Det kom en liten tidning i brevlådan:


Och i den hittade jag en söt liten tös:

mysfredag

Idag har det varit en sådan. :-)

Det började med ett mysigt adventsfirande i kyrkan, där Hannes och hans klasskamrater äntrade scenen och sjöng en fantastisk fin sång om en åsna. :-)
Sen följde de övriga årskurserna på lågstadiet, lite prat från prästen, som är den absolut bästa jag nånsin lyssnat på eller träffat på. Han är alldeles fantastisk, lyckas år efter år att fånga barnens totala uppmärksamhet med sina historier och lekfulla ord.
Ena året har han kört radiostyrd helikopter i kyrkan, nästa berättar han om, och har med sig sin bästa vän, sin hund. Han har spelat golf i kyrkan och låtsats vara en gammal senil gubbe.
Jag går aldrig i kyrkan, men de här gångerna går jag gärna dit. :-)
Nu blev det mycket prat om kyrkan helt plötsligt... :-) Men mysigt är det iaf!

Sen åkte vi till Barnens Hus där det var en liten julmarknad. Vi fikade och köpte massor med lotter, i hopp om att vinna ett pepparkakshus, men det verkar som att vi får göra vår egen...
Vi köpte i alla fall en varsin kolapåse med oss hem!
 

Ikväll har det blivit tacos med Simon som gäst, lite Vem Där, Idol och en massa bus!
Maya fick gå och lägga sig ganska tidigt, så jag och killarna har haft lite kvalitetstid, vilket annars är en bristvara. I alla fall när det gäller just tiden för mig och killarna, vilket jag kan sakna ibland. Så såna här kvällar värderas högt!


Mumien kom och hälsade på...


Jag är ingen chips-människa i normala fall, men dessa nya, ugnsbakade är ju alldeles, alldeles fantastiskt goda! Jag har fastnat för dem helt, och tyvärr, så är det svårt att bara ta en eller två... Mums!


Massor med tända ljus, det nalkas ju ändå advent! :-)


Nu är det två trötta killar som sover i min säng, så när deras pappa ramlar hem inatt nån gång, så ska han få orientera sig upp till nån av barnens sängar med hjälp av stoooora lappar på hallgolvet... Förhoppningsvis missar han dem inte... ;-)

smygshopping

Här hemma hos oss råder det lite delade meningar om huruvida Maya har mycket kläder eller inte. Hennes pappa tycker nämligen att hon har hur mycket kläder som helst! Då räknar han med killarnas gamla kläder som ligger i kattvinden... Vilka jag helst INTE tar på henne! Har jag nu fått en tjej så ska inte hon gå i blåa plagg med verktyg på magen! Hon vill ju ha tjejkläder ju...

Så ibland får vi smygshoppa lite för pappa. ;-)

Dagens inhandling.

Jag brukar försöka smyga med kläderna, vilket jag lyckas med i ungefär två timmar.
Sen visar jag sprickfärdig och stolt upp vilka fina saker jag köpt, och oftast får jag då en kunde-du-inte-hålla-dig?-blick tillbaka. :-)
Och nej, jag handlar INTE mycket till barnen! Men ibland så bara måste man... Livet brukar genast kännas lite roligare efteråt. :-)

Det blev en adventstjärna till sovummet också, en på fot.


Nu är frågan om jag ska orka ta tag i fönsterputsningen... Snön yr ju utanför, men insidan finns väl inga ursäkter att vänta med... Vi får väl se.
Först blir det i alla fall en kopp te! :-)

en kväll på ikea

Kanske fick vi mersmak av heminredningspartyt dagen innan? Vi fortsatte i alla fall att shoppa inredning, på Ikea denna gången. Jag, Maya och Nina åkte upp igår, och spenderade hela kvällen där. Inte förrän de började släcka ner begav vi oss utåt.

Vi började med en smaskig köttbullemiddag, sen gick vi loss bland soffor, porslin, tyger, ljus och annat härligt.
Jag måste ju erkänna att jag mest såg framemot avdelningen med alla ljus, för det var vad jag kände för att frossa i! Så här i vintermörkret.

Bland annat dessa ljusstakar och blockljus fick följa med mig hem:


I övrigt blev det lite värmeljus, stearinljus, andra blockljus, blommor och krukor, klädhängare, lite glasburkar, haklappar, och så lite skumtomtar och chokladbollar förstås! :-)



Jag tyckte att jag skulle ha lila ljus i mitt lila sovrum... :-)


Det var en helmysig kväll, tack för mysigt sällskap! 
Farligt det här med shopping, man blir liksom inte mättad... Undrar vad jag ska hitta på nästa gång? ;-)

börjar det bli dags för mat tro...?

Pappa visar Maya vad han köpt till henne:


Jo, ser ju spännande ut det där...


Om jag gapar riktigt stort så kanske pappa förstår att jag vill smaka...


Det här är nåt spännande, jag känner det på mig... Bäst att hålla i den!

Jo, hon börjar bli intresserad av mat och studerar oss väldigt noga när vi äter. Så det kanske är dags att börja med små smakportioner till henne.
Jag har tyckt om att amma, alla tre gångerna. Det är mysigt, gosigt och så praktiskt! Det har varit skönt att jag har haft mjölk så det har räckt, och tydligen så är det inte mjölk utan grädde jag har i brösten, med tanke på hur mina barn har vuxit! :-) Fast det betyder ju också att de har blivit mätta på den.

Men, även om jag inte vill, så måste jag nog inse att även denna lilla prinsessa växer och inte kan ammas hur länge som helst. Dags att koka lite potatis till henne tror jag. :-)

heminredningsparty

Det var vad som stod på schemat igår!
Jag, Maya och Nina åkte hem till Jenny, och oj vad jag hade kunnat shoppa. Synd att föräldrapenningen inte ger så mycket inkomst, då måste man tyvärr hejda sig....

Det fanns lyktor och ljusstakar i alla tänkbara former och utseenden, kuddfodral, dukar, handdukar, tallrikar, glas och dekoration av diverse sort.
Jag handlade ett par grejer, ni ska få dem sen när de kommer!
Om ni är nyfikna på vad de har för saker, så kan ni gå in här och kika.

Idag är det blåsigt och nån snöblandad slask som faller från himlen, så vi har faktiskt inte varit utanför dörren än.
Istället kröp jag upp i soffan och såg på lite inspelade program från veckan.
Och Maya, ja hon verkar inte heller så intresserad av vädret, för hon sussar så sött i sin säng. Mitt ♥.

loppis

Hela den gångna veckan har jag tvättat, packat, plockat, sorterat och grejat. Allt för att få med det jag vill till loppisen idag!
Ja, idag hade jag min premiär som loppisförsäljare! Och det var... intressant! :-)

Med en fullsmockad bil drog vi iväg strax efter sju i morse.
Underbara Tarja hade ställt klockan supertidigt för att följa med mig som sällskap och stöd.
Och det är jag glad för!! Jag har aldrig sålt saker, medan hon har stått på barnbasar flera gånger. Och hennes rutin behövdes, för medan hon fixade och packade upp så irrade jag mest runt...

Jag hade satsat på avdelning barn idag, och alla (så gott som) leksaker sålde slut ganska så snabbt. Kläderna var det lite trögare med. Jag hade tagit med kläder från minsta storlek till 110-116, och det mesta av det lilla hade jag faktiskt med mig hem igen.
Folk frågade efter större storlekar, så det ska jag komma ihåg nästa gång!

Det var riktigt roligt att stå där trots att folk prutade på allt, allt!! Sa jag 20 kronor som pris på en overall, så ville de ha den för tio, sa jag tio så skulle de betala fem... Vilket ledde till lite irriterade miner hos oss ett par gånger.
Nån gång körde Tarja iväg en herre som inte gav sig:
- Nu får du gå härifrån! sa hon.
Heja Tarja! Jag var lite för rookie för att våga kaxa mig alltför mycket kände jag... :-)

Jag hade ju blivit rekommenderad att säga lite högre pris än vad jag egentligen ville ha för sakerna, men jag var nog för rädd att inte få något sålt, så jag la mig ganska lågt i pris. Lite väl lågt kanske. Enligt Tarjas miner... ;-)

Nåväl, dagen gick superfort och jag var ändå rätt nöjd efteråt. Nu får jag leta efter någon som skall ha en liten kille som jag kan skänka alla småkläder till! :-)

Tack Tarja för all hjälp idag, jag är dig evigt tacksam för det!!

Nu är jag såååå trött så jag orkar inte lägga upp bilder från dagen, utan de kommer kanske imorgon... Nu tänker jag stupa i säng!
God natt.

kvällsbak

Anders beklagade sig lite om att det inte fanns någor bröd till frukosten imorse (det fanns en hel surdegslimpa, men av nån konstig anledning är det bara jag som äter den...), Så vad gör jag då?

Jo, jag spelar in Bonde söker fru och ställer mig och bläddrar i min brödbok... något snabbt och enkelt...
Valet föll på källarfranska, och nu har jag sista plåten med frallor i ugnen.
Så här dags brukar jag börja röra mig mot sängen i vanliga fall.... Men inte ikväll! Nope! Ikväll bakas det!



Eftersom jag aldrig bjuder på frukost på sängen då det alltid är jag som kliver upp sist här hemma, så får jag bjuda på färska frallor till frukosten imorgon istället! Enjoy! :-)

nu är det klart!

Eller har varit några dagar redan, sen papprena skrevs på...
Anders har fått jobb på Dynamite!
Han slutar ju på Astra med frivillighetspaketet nästa vecka, och slipper nu gå och fundera över framtiden. Den närmsta iaf. :-)



Det bästa är, att han kommer att vara en hemmapappa hela december! Inte förrän i januari börjar han på sitt nya jobb. Vilket betyder att jag inte behöver passa klockan 13 varje dag, utan är jag iväg så kan han kila upp till skolan och hämta Hannes. Lovely...
Så om ni får en lunchförfrågan från mig under december, så bli inte förvånade. ;-)

Vi tycker båda två att det känns jättebra med det nya. Den enda lilla nackdelen är att de så småningom skall flytta kontoren till Kungens Kurva, vilket betyder mer tid till och från jobbet.

Det var någon som frågade vad han skall göra, och jag måste helt ärligt säga att jag inte vet...
Han kommer att få titeln "avdelningschef", och grejen är att han inte har en enda personal för tillfället!
Så den första utmaningen blir att få ihop en grupp på ca 10 personer, datanördiga sådana... ;-)

Jag önskar honom all lycka till så småningom, men första ska vi njuta av en alldeles alldeles underbart mysig december! ♥

en gästbloggare!

En hälsning från Maya:

saaA ASSFD ,,iz1>,kAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAY         <ZwSQWÖ,ES< JHJ7G5GY6BV 0  tiy utfgh rtd n h5r h5g4fve65ghb                     erv
3wfc

frisk!

I morse friskförklarade jag mig själv!
Buksmärtan har blivit bättre för var dag som gått, och imorse var den borta helt!
Japp, kändes ingenting hur mycket jag än tryckte och klämde!
Tack och lov att det inte var något allvarligt.

legobygge


Anders och Lucas satte igång med ett stort legobygge ikväll. Det skall så småningom bli en traktor, med diverse funktioner.
Hannes satt med och byggde bokstäver av legobitarna. :-)


Maya var också med, ville ju sååå gärna känna på de där fina bitarna....


Så nära, men så långt bort....

sportkille! eller...

Nyss satt jag och såg när de finska Lejonen spöade Tre Kornor, alltid lika trevligt! ;-)

Barnen satt med mig i soffan, och det dividerades om vilket lag man höll på.
Lucas höll på Sverige, och Hannes valde de som ledde, Finland alltså. 
Hannes är inne i matchen och ropar helt plötsligt, högt och tydligt:

-Heja Zlatan! Du är bäst!

Jag och Lucas hade lite svårt att hålla oss för skratt, och lite fint förklarade vi att Zlatan spelar fotboll, inte hockey. :-)

Hannes ser på oss, och konstaterar:

-Jaha.

Varpå han fortsätter att heja på Finland.

Sverige, Finland, hockey eller fotboll; what´s the difference? :-)

två dagar på sjukhuset

Ja, det var vad magsmärtorna resulterade i.
Doktorn på vårdcentralen klämde och kände, de tog prover, och ganska snabbt sa hon:

-Jag skickar dig till sjukhuset på en gång! Kan du få skjuts, för du kanske inte bör köra själv...

Jag tog mig till akuten, där det låg en remiss, och ganska snart fick jag komma in för prover. Därefter var det lååång väntan på provsvar.
De visade i alla fall en något hög sänka, så en inflammation någonstans verkade det vara.
Läkarna trodde att det var blindtarmen, men för att utesluta det som hos oss kvinnor ibland kan förväxlas med just blindtarmen, skickade de upp mig till gyn för ultraljud.

Äggstockarna och livmodern var friska, så jag fick gå tillbaka till akuten.
Ganska snart fick jag en kanyl i armvecket, och de meddelade att jag så småningom skulle upp till röntgen för en skiktröntgen på magen.

Så åkte jag då in och ut i röntgenmaskinen några gånger. Sen ner till akuten igen för att invänta svaren från bilderna.

Jag fick vid röntgen en behållare med kontrastvätska via kanylen i armvecket. Vilket gjorde att jag var tvungen att gå upp till BB för att pumpa ur brösten, eftersom jag fortfarande ammar. Bara jag pumpade tomt, så skulle det inte vara några konstigheter att amma sen. Tack och lov.

Tillbaka till akuten.

När plåtarna var klara så var läkarna lite konfunderade, för min blindtarm låg lite bakom på nåt sätt så de kunde inte riktigt se hur den såg ut.
De såg en liten rodnad, vilket ju även blodproven visade på, men exakt var den satt kunde de inte säga.

Allt pekade på blindtarmsinflammation trots allt, förutom mitt beteende:

-man skall inte kunna/vilja äta när man har det, och jag var jättehungrig efter att inte ha ätit eller druckit sen frukost!
-värken skall kännas hela tiden, min försvann när jag stod upp.
-avföringen skall vara lös, min var normal.

Läkare efter läkare klämde och tryckte på magen, och jodå, de konstaterade att visst var det nog blindtarmsinflammation trots allt.
Men eftersom jag var så pass pigg och inte hade jätteont, så fick jag åka hem över natten. Nästa morgon skulle jag komma tillbaka för nya prover och nytt ställningstagande.

På kvällen fick jag lite ångest för en eventuell operation. Jag vet ju att blindtarmsoperationer är jättevanliga och att var och varannan tagit bort sin, men jag är fruktansvärt rädd för att opereras.
Mest rädd är jag nog för narkosen. Jag är livrädd för att inte vakna upp nån mer.
Jag grät hos Anders och mina tankar fladdrade iväg till, att tänk om!
Tänk om jag inte vaknar upp, hur ska det går för alla dem här hemma?
Jag hade ångest för att inte få rå om mina barn nån mer!
Skulle jag ta ett farväl av dem på morgonen när de gick till skolan?

Och nog pussade jag nog lite extra på killarna i morse, och talade om att jag älskar dem, jättemycket!!

Sen åkte vi tillbaka till akuten.
Det var massor med folk, vilket betydde långa väntetider, igen.

Anders och Maya gick ner på stan på lite ärenden, jag satte mig snällt i väntrummet.

Till slut så fick jag komma och ta nya prover, sen var det bara att vänta på provsvaren.

De ropade in mig i ett rum där jag skulle vänta in läkaren. Två timmar senare kom hon, då hade jag somnat på sängen...

Glatt meddelade hon att det varken var blindtarmen eller de körtlar som sitter där, som var inflammerade. Dessutom hade sänkan gått ner lite, vilket ju betyder att inflammationen är på väg bort.
De visste fortfarande inte vad det var som var inflammerat.
Men jag fick åka hem, och det var jag överlycklig för!

Stackars Anders, som precis kommit hem efter att ha hämtat Hannes på skolan och lagt Maya i sängen, fick dra upp en lagom glad dotter, packa in henne och Hannes i bilen och åka in och hämta mig. 
Han har åkt skytteltrafik mellan hemmet och sjukhuset i två dagar; hämtat barn, lämnat barn, åkt in till mig så att jag skall kunna amma Maya, varit ute med henne för att hon skall kunna sova. Han har varit en klippa i allt det här!

Men nu är vi hemma igen, och jag är så less på väntrum, och hoppas att jag slipper se några på bra länge.

Vad min smärta beträffar, så trodde de att den skulle försvinna av sig själv. Gör den inte det, så får jag åka tillbaka, men det hoppas jag verkligen att jag slipper!

Nu sitter jag här och har haft lite tid att fundera och reflektera över saker och ting, känner mig faktiskt lite fånig. Igår träffade jag en kollega på akuten, som troligtvis hade haft en stroke, alldeles för ung!
Sen såg jag en annan bekant komma in med ambulans, hon hade fått en järnrör i huvudet på sin arbetsplats! Och skallen hade inte spruckit, vilket tydligen inte var så bra...
Idag kom två kollegor till till mig in där, samtidigt med mig, och den ena hade hjärtflimmer, och skulle bli inlagd.
Så, visst är en blindtarmsinflammation en relativt "lätt" sjukdom trots allt. Men man är så inne sitt när det händer nåt.
Nu håller jag bara tummarna att det går bra för de andra tre också!

Hmm, vad konstigt texten hamnade... Skumt.

lilla magen

Eller magen i alla fall.. ;-)
Jag ringde till slut vårdguiden igår, för smärtan i magen ville inte försvinna.
De pratade om blindtarmen, äggstockarna, livmodern, njurarna och om nån cysta.
Ringde vidare till vårdcentralen, men då de inte hade tider att ge längre, och jag inte var jättesugen att bege mig ut i snöovädret, så valde vi att avvakta.
Jag fick lova att åka in om det skulle bli värre under natten. Och lova att återkomma idag oavsett tillstånd.

Natten har gått hyfsat. Jag fick ta ett par alvedon vid sängdags, men sen har jag sovit till 06,30 då en liten dotter ville ha mat. :-)

Ringde upp tanterna på vårdcentralen som jag lovat, och fick en tid. De tyckte att jag skulle kolla upp vad det kan vara, för säkerhets skull.
 
Det känns mycket bättre idag, är mest öm i magen.
Men efter ett tappert försök att få slippa ett läkarbesök insåg jag att de kanske vet bättre än jag...
Så snart ska vi klä på oss vinterkläderna och -skorna och bege oss in till farbror doktorn.

i mörker

Lagom när jag tagit ut mina limpor ur ugnen och Anders lagt i en bit oxfile (ja vilken vardagslyx va! :-)) i den heta pannan, så blev det mörkt. Skitmörkt. Totalt bäcksvart.
Japp, elen hade gått. Mitt i middagsdax!

Det blev tyst i hela huset. Vi blev nog så paffa allihopa. Till och med Maya som låg vid sitt babygym och pratade för fulla munnar blev alldeles tyst.

Det var bara att plocka fram ljus i alla de former.



Vi väntade och väntade, men ingen el kom tillbaka.
Till slut gjorde vi brasa i kaminen, IFALL det dröjer så skulle vi slippa frysa inatt.

Vad roligt det är att vara utan el när man har två skiiiiithungriga barn, enligt dem själva, not!
Jo, hungrig var jag också, men det fanns liksom inget att göra.

Så vad gjorde vi? Jo, la in oxfilen i kylen igen och plockade fram youghurt, filmjölk, flingor, bröd och mjölk.
Vilken lyx att vi åtminstone hade nybakt att njuta av!


Man tager vad man haver. Eller, det som inte behöver tillagas iaf. :-)


Lucas var lite lagom glad över dagens middag....

Efter dryga två timmar kom elen tillbaka. Till barnens besvikelse, för de hade planerat att sova i vår säng. :-) Något jag inte hade haft hjärta att avstyra, OM det hade varit mörkt!

Lite snopet med middagen, men annars var det riktigt mysigt att slippa tv, datorer, och telefoner ett tag. Det blir socialt på ett helt annat sätt.
Ser dock framemot morgondagens middag... ;-) 

mer bak!


Den här boken köpte jag av Lucas när han sålde jultidningar. Jag har saknat en bok med brödrecept, och bläddrar gärna och länge i den! Den är jättefin!


De senate dagarna har jag pysslat om en egen... jäst.


Man blandar vatten, rågmjöl och lite jäst, sen skall den röras i och bubbla i några dagar.
Enligt boken ska bröden bli saftigare och mer smakrika om man använder en "fördeg".


Resultatet blev två stycken valnötslimpor, och jösses vilket smarrigt bröd!
Och, väldigt saftigt! :-) Ena limpan tog slut under kvällen....

Frös in lite surdeg, nästa limpa att testas blir solrosbrödet! Smaskens!

ont i natt

Jag vaknade vid halv tre inatt av att jag hade fruktansvärt ont i magen. Eller i den högra, nedre delen av magen.
Min första tanke var att herregud vad kissnödig jag är! Men insåg ganska snart att så inte var fallet.

Jag klev upp med hopp om att smärtan skulle avta, men inte då. Det värkte lika mycket oavsett om jag stod, låg eller satt.
Jag proppade i mig två alvedon. Funderade på om jag skulle ringa vårdguiden. Traskade runt här hemma.

Men jag var så trött och ville bara sova, så jag la mig ner, och efter 1,5 timme så började värken avta.

På morgonen gjorde det inte ont längre, men jag är fortfarande öm där det onda satt.

Vet inte alls vad det kan vara. Spekulerade i njursten, men njurarna sitter väl längre bak?
Gallsten? Inflammation någonstans?

Ska ta och googla lite, kanske kan jag bli lite smartare....
Kanske är det någon där ute som har en ide?

jag testar...

Försöker hitta ett nytt utseende till min blogg, men eftersom jag inte kan göra nån själv, så får jag snällt leta bland de som finns...



Vet inte riktigt vad jag vill ha, så jag kommer nog att byta lite hejvilt ett tag!

vännen min

Tänker på dig i din svåra tid.

är med och tävlar...

...om dessa fantastiskt fina ljuslyktor från Iittala hos Sofia




Hittade länken när jag som vanligt kikade runt, och hamnade på Jennys blogg! :-)
Håll tummarna nu, för de skulle lysa fint i höstmörkret... :-)

vilken kille!

Såg denna lilla trumslagarpojke på nätet, och var bara tvungen att dela med mig! Hur duktig som helst! :-)

på kyrkogården

Jag och Lucas åkte till kyrkogården en sväng innan middagen idag, för att besöka minneslunden och njuta av den mäktiga, vackra synen av alla tända ljus.



Kyrkan var öppen så vi gick in en sväng.
De bjöd på kaffe där.
Det var en kör som sjöng.
Det var så stämningsfullt, så ögonen tårades.



Sen gick vi där och pratade och Lucas hade mycket funderingar och tankar kring det här med begravningar, döden, äldre släktingar mm. Jag svarade så gott jag kunde, men det är stora och tunga bitar...

Harmoniska och med mycket känslor gick vi tillbaka till bilen och åkte hem till de våra som väntade där. ♥

sushi och bak

Grabbarna åkte till badhuset i morse, tillsammans med Mankan, Danne och Hanna, så jag, Maya, Irene, Jessica och Elin bestämde för att ses vi också! :-)

Planen var en promenad till Torekällberget, men sen började vi fundera på om det var öppet eftersom det är helgdag...
Så det slutade med att vi köpte med oss sushi från stan och gick hem till Irene.

Efter maten så kröp vi upp i soffan med kaffe/te och skvallrade och pratade så där som vi tjejer kan! :-)
Vi planerade bland annat en dag på spa, när jag och Jessica väl slutat amma. Och den dagen ser jag redan framemot! :-)

Har även hunnit med att baka lite bröd. Tanken var att jag skulle göra tekakor, men mjölet tog slut ganska så tidigt, så det blev till att baka med lite grövre mjöl.
Det slutade med att kakorna inte riktigt jäste, vet inte om det berodde på mjölet eller ej, men de blev rätt goda ändå! :-)


i knivsta

Gårdagen var vi iväg hela dagen, jag och barnen, så det får bli en liten dagen-efter-blogg idag! :-)

De senaste åren har vi träffat Josefin, Felicia och Emil, och ibland även pappa Patrik, varje höstlov och oftast även på sportlovet. Vi har varit på kryssningar, på lekslottet, Heron City och träffats hos varandra.

I somras flyttade de till Knivsta strax utanför Uppsala, så igår knappade vi in deras nya adress på gps:en och åkte mot och förbi Stockholm, vidare norrut.
Efter lite, bara lite (trots gps, jag veeet), felkörning så var vi framme vid deras fina hus!

Jag inledde med en obligatorisk husesyn, och det var ju så fint!
Barnen ses inte jätteofta, men det dröjde inte många minuter innan Hannes och Emil byggde bilbana för fullt! :-)

Vi spenderade hela dagen där, hann med både lunch på pizzerian, en promenad i byn, lek på lekplatsen, lite sällskapsspel (jag och Maya stod dock över den) och middag innan vi åkte hemåt på kvällen.

På vägen passerar man Arlanda och höjdpunkten var nog när ett plan lyfte precis över våra huvuden. Barnen tyckte det var superspännande! Och deras mamma också tror jag... ;-)

Jag fick kämpa för att hålla barnen vakna i bilen hem, men vi löste lite världsproblem, klurade ut hur flygplanen var byggda, räknade ut hur många nätter det skulle ta och gå runt jorden, till månen och till Afrika. :-)

Trötta kom vi hem, och tog sikte på sängarna på en gång.

Jag hade faktiskt kameran med mig, men av nån anledning blev den kvar i skuffen hela dagen... :-(
Jag funderade på och scanna in något gammalt kort på mig och Jossan, från den tiden vi spelade volleyboll ihop, men det får bli en annan gång! :-)

Det var en helmysig dag! Alltid lika roligt att ses!
Tack Josefin, Felicia och Emil för igår! Vi ses snart igen, hoppas jag!

röjning och vänner

Mina barn blev överförtjusta i morse när jag satte dem på att röja i sina rum, lekrummet och klädkammaren. Eller inte! ;-)

Det gnetades emot, men till slut så gick vi upp alla tre och tog tag i varsitt rum! Jag tror att jag drog nitlotten när jag fick lekrummet, men det kändes ok för jag passade på att rensa!
Fram med kassar och påsar och bort med massa, massa saker som de inte leker med längre.
Det har varit ett projekt som hängt över mig ett bra tag, och nu är det gjort! Så skööönt!!
Rent, snyggt och ordningssamt blev det! :-)



Efter lunchen åkte vi hem till Katja och njöt av hennes fantastiska muffins! Ja, eftersom jag inte kan göra dessa själv, så smakar de alltid extra gott! Mums!
Barnen byggde lego, lekte kurragömma och mamma fick sitta och umgås. :-)
Vi ses inte så ofta, jag och Katja, men desto mysigare när vi väl gör det!
Vi hann prata igenom det mesta, och jag fick lite hjälp och tips inför det som komma skall... ;-)

Anders hann göra en smarrig middag innan Tarja, Mika och Markus kom över på en kvällsfika.
Kort men intensivt, då de skulle iväg och hämta Elina, men alltid lika trevligt!

En dag i min smak med en massa härligt umgänge. :-)
Och imorgon blir det mer av det då vi ska iväg på äventyr, jag och barnen!

framtiden...

Sitter här än en gång och kikar på utbildningar... Hittar dock inte det jag söker. :-(

Kanske kan det vara värt att gå ner till arbetsförmedlingen och prata med deras studievägledare, kanske kan de hjälpa mig.
Kanske bör jag vidga mina vyer, bort från Stockholms skolor, mot Eskilstuna, Norrköping, ja kanske andra orter inte alltför långt härifrån.

När jag nu på ett ungefär vet vad jag vill läsa så är det väl konstigt om jag inte hittar det!!
Nåväl, jag får väl söka vidare.

idag var vi kulturella :-)

Japp, i morse åkte Anders till affären och handlade färska ciabattas. Sen gjorde vi en varsin, innehållandes en massa gott som basturökt skinka, brieost, sallad, tomat och gurka (för min del)!
Vi packade ner mackorna, kaffe, te, saft och bullar och begav oss iväg.

Tekniska museet var dagens mål! :-)
Och det var inte bara oss det lockade, nog märktes det att det var höstlov alltid!
Vi är inte uppe i Stockholm speciellt ofta, trots att det är så pass nära. Eller kanske just därför?

Men tekniska museet är helt klart ett av mina favoritmuseum, i alla fall om man har barnen med. Hela museet är som en enda upptäckar- och lekplats!
Nu hade det tema rymden, och jag tyckte det var minst lika intressant som barnen att gå omkring och se hur de hade det uppe i rymden, Fuglesang och kompani.

Vi spenderade hela dagen där inne, och var rejält trötta allihopa när vi väl kom hem ikväll. 
Maya var nog tröttast av alla: hon lyckades inte sova i den ljudnivån som var inne på museet, men somnade tidigt här hemma istället.















Ja, det fanns hur mycket som helst att göra!
Och mackorna...? Jo de smakade alldeles gudomligt gott! ;-)
Rss